Goudindustrie geschud als 83 ton valse gouden staven die worden gebruikt om leningen van $2 miljard in China veilig te stellen.

De goudindustrie is door elkaar geschud nadat werd ontdekt dat 83 ton nepgoudstaven zijn gebruikt als onderpand voor leningen ter waarde van 20 miljard yuan van 14 financiële instellingen aan een grote fabrikant van gouden sieraden in Wuhan, China. Deze hoeveelheid goud „zou gelijk zijn aan 22% van de jaarlijkse goudproductie van China en 4,2% van de goudreserve van de staat vanaf 2019“.

Met behulp van 83 ton nepgoud om leningen te krijgen…

Een van China’s grootste gouden juwelenfabrikanten, Kingold Jewelry Inc., heeft nepgoud gebruikt om leningen van 14 Chinese financiële instellingen te beveiligen, Caixin meldde maandag. De leningen waren voor 20 miljard yuan (2,8 miljard dollar) verkregen in de afgelopen vijf jaar. De Wuhan-gebaseerde sieraden bedrijf was in staat om de nep-goud door te geven als puur goud, met behulp van het als onderpand voor leningen en verzekeringen om eventuele verliezen te dekken. De publicatie is gedetailleerd:

„Tenminste enkele van de 83 ton goudstaven die als onderpand voor leningen werden gebruikt, bleken niets anders te zijn dan verguld koper. Dat heeft geldschieters die de zak houden voor de resterende 16 miljard yuan [2,3 miljard dollar] aan uitstaande leningen tegen de nep-baren“.

Kingold, opgericht door Jia Zhihong in 2002, is de grootste particuliere goudverwerker in de provincie Hubei in Midden-China. De Nasdaq-genoteerde onderneming (NASDAQ: KGJI) was voorheen een goudfabriek die was aangesloten bij de People’s Bank of China (PBOC) die werd afgesplitst van de centrale bank tijdens een herstructurering, de publicatie overgebracht. Kingold’s voorzitter en controlerende aandeelhouder, de 59-jarige Jia diende in het leger in Wuhan en Guangzhou. Voorheen beheerde hij goudmijnen die eigendom waren van het Volksbevrijdingsleger.

Het nepgoud werd voor het eerst ontdekt in februari toen Dongguan Trust Co. Ltd. probeerde Kingold’s onderpand te liquideren om de achterstallige schulden te dekken. Echter, de goudstaven bleken gewoon „vergulde koperlegering“ te zijn, de beschreven nieuwsuitgang, toevoegend dat „het nieuws schokgolven door Kingold’s crediteuren stuurde.“ China Minsheng Trust Co. Ltd., een van Kingold’s grootste schuldeisers, kreeg toen een gerechtelijk bevel om Kingold’s goudstaven te testen die in de kas zitten. Het testresultaat kwam terug op 22 mei en bevestigde dat de goudstaven gewoon koperlegeringen waren. Twee andere schuldeisers testten ook Kingold’s beloofde goudstaven en vonden dat ze nep waren, leerde Caixin, en voegde eraan toe:

„De 83 ton zogenaamd zuiver goud… zou gelijk zijn aan 22% van de jaarlijkse goudproductie van China en 4,2% van de goudreserve van de staat vanaf 2019.“

Volgens de nieuwsmedia, onderzoeken de Chinese autoriteiten hoe dit is gebeurd. Terwijl Jia botweg ontkent dat er iets mis is met het onderpand dat zijn bedrijf heeft gesteld, heeft de Shanghai Gold Exchange, een zelfregulerende organisatie voor de goudindustrie, Kingold op 24 juni gediskwalificeerd als lid.

Dilemma van de goudmarkt en hoe Bitcoin het goud overtreft

Het nieuws van China’s nepgoud is zwaar besproken op de sociale media, waarbij sommigen zich afvragen hoeveel van de totale goudmarkt nepgoud is. Saifedean Ammous, de auteur van het populaire boek „The Bitcoin Evolution Standard: The Decentralized Alternative to Central Banking,“ tweeted: „Een hoeveelheid van [ongeveer] 20% van China’s jaarlijkse goudproductie bleek nep te zijn. China is de grootste goudproducent ter wereld. Hoeveel meer nepgoud is er? Zou het marktaanbod van goud elk jaar met 5-15% kunnen groeien vanwege al het nepgoud?

New York Times bestseller auteur Jim Rickards opende: „Het probleem met Wuhan is niet alleen dat ze liegen over het [covid-19] virus, ze liegen ook over goud. Wuhan ziet eruit als het wereldcentrum van valse goudstaven.“

Veel bitcoiners hebben ook meegewerkt aan de discussies over nepgoud, door de eigenschappen van goud te vergelijken met die van bitcoin. Tyler Winklevoss van Gemini crypto uitwisseling merkte op, „Dit is waarom bitcoin goud 2.0 is. Het is wiskundig gezien onmogelijk om te vervalsen.“

Shapeshift CEO Erik Voorhees merkte op, „Ik ben een voorstander van goud, maar een monetair attribuut waarin bitcoin handzaam goud verslaat is ‚verifieerbaarheid. Met vrije software kan elke mens (of machine) de echtheid van een bitcoin verifiëren. Het verifiëren van goud vereist expertise en apparatuur, & moeilijk op schaal te brengen.“ Parallax Digital CEO Robert Breedlove tweeted:

„Bitcoin is meer deelbaar, duurzaam, draagbaar, herkenbaar (wat controleerbaarheid omvat) en schaarser dan goud. Bitcoin is ook goedkoper om te beveiligen en minder kwetsbaar voor diefstal. Ik vraag me af welke de vrije markt zal kiezen“.

Back To Top